Wat is een IML?

Een IML (International Mountain Leader) is opgeleid om uw bergavontuur tot een succes te maken! Of het nu in de zomer is of in de winter, in Europa of daarbuiten: een IML is de ideale begeleider, breed geschoold tijdens een meerjarige opleiding, en is de professional in de bergen.

De opleiding tot International Mountain Leader (UIMLA) is, naast de berggidsenopleiding (UIAGM) een van de twee internationaal erkende opleidingen voor bergsportprofessionals. Dit betekent dat een IML in principe over de gehele wereld mag werken. Tussen de berggidsen-opleidingen en de IML-opleidingen zijn veel overeenkomsten. Er zijn echter ook duidelijke verschillen.

Bij de berggidsen ligt het accent meer op de technische handelingen en vaardigheden. Hierbij is het touw, met bijbehorende materialen, een veelvuldig middel om het doel, de top te bereiken. Bij de IML ligt het accent meer op het bewegen en beleven van de bergwereld en zal het touw als laatste middel worden ingezet om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. De berggidsen en IML’s zijn beiden beroepsmatig onderweg in zowel de zomer- als de winterperiode. De IML’s hebben hierin soms een andere werkomgeving: geen klim-, geen skiactiviteiten. Het verplaatsen over gletsjers is uitzonderlijk en sterk gereguleerd.

> Zoek een IML

> Opleiding